Ja, det er en oppfordring. Jeg mener for guds skyld ikke at du skal lage et nytt rammeverk som andre kan bruke, men lag et til deg selv. Sett opp et stilas som passer til det du bygger.

Men ikke med en gang.

Du trenger det ikke

“A framework is a product with the business logic removed, but all of the assumptions left in.” – tef

Det er overraskende hvor lite mikkmakk man trenger for å lage software. Enda mer overraskende er hvor mye mikkmakk som ofte blir dratt med i oppstart av et prosjekt.

Jeg har vært med på mer enn ett “første arkitekturmøte” som koker ned til “hvilken konstellasjon av rammeverk skal vi bruke?” Nei! Det der er ikke arkitektur. Du trenger det ikke. Stopp.

Don’t call us, we’ll call you

Dra gjerne inn biblioteker – nyttig kode som du kaller på eget initiativ – men styr unna rammeverk. Du vet, de store maskineriene med antagelser som du putter koden din inn i. Som kaller koden din på et eller annet tidspunkt, ikke bestemt av deg.

Du vil ikke tro hvor langt man kommer med en main-metode.

Det er noe veldig befriende med en trestruktur av kode hvor du kan se den øverste noden - inngangsfunksjonen som får alt annet til å svinge. Det er en ganske annen opplevelse enn å ha løsrevne løvnoder av kode som et rammeverk kaller etter innfallsmetoden.

Begynn å lage features på denne måten. Helt fristilt fra rammeverk. Bare god gammeldags kode som gjør greier. Funksjoner som kaller andre funksjoner. Du skal se at du kommer langt.

Det er godt helt til det er vondt

På et tidspunkt så vokser kanskje applikasjonen din seg så stor at dette happy-go-lucky-opplegget begynner å knirke. Det gnisser litt. Man får noen skrubbsår.

Dette er et vakkert øyeblikk.

Det er nå du får lov til å lage ditt eget rammeverk.

Og det er så deilig. For du vet hva du trenger! Du har eksempler! Mange helt konkrete features du ønsker deg! Alt det du manglet i det første arkitekturmøtet. Halleluja!

Det er en ganske artig oppgave å løse, men enda bedre: Du har fortsatt full kontroll. Du kan bygge ut rammeverket ved behov. Du trenger ikke ta hensyn over hodet til andres behov og ønsker. Alle assumptions er dine egne.

Det er ganske fint.

PS!

Jeg lurte på om jeg skulle legge ved noen eksempler på slik stilaskode som jeg selv har hatt brukt for opp gjennom årene. Men jeg vet jo ikke hva du trenger. Det er jo hele poenget! Du må bygge ditt eget stilas, etter dine egne mål. Etter prosjektets behov. Det er da det blir bra. Ikke sant?