KotlinConf’23 varte i 3 dager, hvor første dag var workshops og dag to og tre var selve konferansen. Ingen fra oss i Kodemaker deltok på første dag, så punktene her gjelder kun observasjoner fra påfølgende dager med talks.

Keynote skal jo generere hype, noe de klarte - og keynoten var et høydepunkt. Hvis du vil se videoen så ligger den på YouTube. Det skjer mye nytt og spennende, så jeg anbefaler å se den.

Kotlin 2.0. Dette var ironisk nok det minst spennende på konferansen for min egen del, men språket får 5 nye features. Raskere skal kompilatoren i hvertfall bli, lover de.

Kotlin Notebooks gjorde meg begeistret i stolen. Jeg har vært misunnelig på Jupyter i Python -verden, og her lager de det samme. En blanding av kode og dokumentasjon. Dette er jo JetBrains så jeg tviler ikke på førsteklasses IDE-støtte ganske tidlig.

Google var absolutt til stede, selv om JetBrains er Morten Harket i bandet. De flexa med at de er all-in på Kotlin over stort sett hele fjøla. Til interne ting også. De har jo vist at de er glade i Kotlin siden de pusher Kotlin hardt på Android og har laga JetPack, JetPack Compose og sikkert mange flere ting jeg ikke vet om. De er opptatt av tools, dokumentasjon og læringsressurser, sier de. Bra Google.

Kotlin Multiplatform. Kotlin skal ta over verden. Du kan kompilere Kotlin til Android, Web, Desktop, Server og iOS. Pitchen er at de ikke lager nok en multiplatform som er alt-eller-ingenting, men at du skal kunne velge hvor mye (eller lite) du vil ha som felles kode i Kotlin. Resten kan du kjøre i native. Du kan starte med kun en felles configfil om du vil, blei brukt som eksempel. Kule greier, jeg liker idéen, så håper jeg hotreloading og toolingen er/blir bra! Kotlin Multiplatform er i beta.

Compose Multiplatform. Så nå skal du kunne lage UI i Compose, for alle plattformer. Inkl iOS! Men igjen, jeg liker at du ikke må. Du kan kjøre Kotlin Multiplatform med native kode for UI-er for det respektive OS. En tanke jeg fikk er at dette konkurrer med Google sin baby; Flutter. Compose Multiplatform er i alpha.

Funksjonell programmering. Det var mange talks om hvordan du kan oppnå funksjonell programmering i Kotlin. Med temmelig vanilla Kotlin, eller med hjelp fra biblioteker. Jeg liker funksjonell programmering, og likte det jeg så her.

Konklusjon

Jeg vil tilbake. En påminner om at et programmeringspråk er mer enn bare et programmeringspråk - men et community og økosystem. Hvis alle 3 spirer av positivitet og engasjement så er det vanskelig å ikke bli revet med. I tillegg var dette en påminnelse om at konferanser er noe fint. Covid-perioden fikk meg til å glemme dette litt.