19.oktober hadde vi fagdag, hvor vi i administrasjonen hadde fått en ganske direkte beskjed om å lære oss nok git og GitHub til å selv kunne både skrive og publisere blogginnlegg, samt gjøre andre oppdateringer her på kodemaker.no. En passende utfordring, og med tanke på at vi begge er ingeniører i bunn burde det ikke være så vanskelig. Denne bloggposten er beviset på at man kan lære 2 gamle hunder å sitte (på nytt), spesielt med god bistand fra gode kollegaer.

(En ekstra takk til Anders, Ronny og Alf Kristian som brukte deler av dagen på å lære oss opp. Vi lover å gjøre dere stolte!)

Når vi Kodemakere først samles, så har vi en tendens til å gjøre litt ekstra. Det starter gjerne med et forslag, og så baller det på seg. Sånn er det når vi er en liten gjeng, og det er kort vei fra ide til beslutning. Da ender vi fort opp med å gjøre mye gøy (og mer eller mindre fornuftig).

For de tøffeste av oss startet dagen med vekkerklokke før hanen en gang hadde vurdert å gale. Det var oppmøte på Langkaia før soloppgang. Nå var det tid for både varme og kulde. KOK fyrte opp badstu og Oslofjorden viste seg fra sin beste side i soloppgangen.

Med imponerende presisjon var baderne og resten av Kodemakerne på plass til Fagdagens oppstart klokken 0900. På disse dagene er det som oftest fritt fram for alle å velge sitt eget opplegg. Noen jobber på felles prosjekt, noen skriver blogg, noen jobber på et open source-prosjekt, mens andre igjen leser seg opp på siste nytt innen aktuelle fagområder. Det viktigste er at vi er samlet, at alle får jobbe med noe de ønsker å bli bedre på eller bidra med, og at vi enkelt har tilgang til hverandres ekspertise.

Som alltid når vi samler troppene, så har vi også internforedrag. Her velger hver enkelt kollega et tema som de er litt ekstra opptatt av, og deler dette med resten av oss. Dette gjør at temaene er varierte og alle lærer noe nytt. Denne gangen var det 4 foredrag, og her har de selv gitt en kort oppsummering av hva de snakket om:

Rutehåndterere Kotlin med Arrow.kt ved Magnus:

Jeg liker veldig godt funksjonell programmering, men har også innsett at det er stor verdi i å følge idiomene i programmeringsspråket man bruker. Arrow er et funksjonelt bibliotek jeg har lekt mye med, dog kan det oppleves som fremmed og kanskje t.o.m. som “Functional Shoehorning”. Men akkurat for rutehåndterer så føles det som en sweetspot der koden blir såpass elegant at man kanskje kan forsvare å benytte seg av Arrow!

Alacritty + Tmux ved Finn:

Alacritty er en crossplatform terminal emulator som nesten ikke har features. Alacritty oppfordrer til å bruke andre programmer til ting du savner i terminalen. Tmux er god på faner, paneler og enda litt til. Ved å synce .conf -filene til alacritty og tmux med git så har du et oppsett og keybindinger du kan ta med deg hvor du vil

TCF 2.2 aka “cookiegeddon” for reklame på nett ved Nils:

Bransjeorganisasjonen IAB har lansert TCF 2.2 og nettsteder som har samarbeid med google må slutte å bruke 3.parts cookies innen 16.januar 2024. Hva betyr dette for reklamebransjen, og hva kan erstatte cookies for å levere målrettet reklame?

En pitch for å være betalende bruker …eller egentlig en salgspitch for kagi.com… ved Alf Kristian:

Kagi er en søkemotor som du må betale for. Presentasjonen var et lite dypdykk i hva dette betyr i praksis. Dette vist med sammenligning av Google, DuckDuckGo og Kagi. Både personvern og kvalitet står i høysetet når du er kunden. Flere kolleger som signet opp for et helt år etter presentasjonen, gjør det du også!

“All work and no fun makes everyone…"

“All work and no fun makes everyone a dull boy/girl”, så selv om hovedfokus er fag på en dag som denne, så blir det fort til at vi gjør litt andre ting også. Siden sist samling har vi fått en 50års-jubilant iblant oss, og det må selvfølgelig markeres. Dermed ble det kake og bursdagshilsen til Magnus (han slapp unna sang denne gangen). Og jaggu hadde Eivind bursdag akkurat i dag, så da ble det dobbeltfeiring. Det er ekstra hyggelig når ansatte i permisjon blir med oss på arrangementer, så takk for besøket Åshild og lille Emilie 💙

Høsten er her, så vi valgte å tilby influensavaksiner for dem som ønsket dette. Rart med det, men gutta syns den var litt vondere enn jentene.

Ved endt fagdag var det tid for å fylle på med mat og drikke (sånn utover det jevne tilsiget vi har hatt gjennom dagen), før vi rundet av med nok en kodemakermesterskap-konkurranse. Alf Kristian og Fredrik stakk av med seieren på en runde minigolf på Oslo Underground, som gjorde at teten på mesterskapet endret seg. Vi gratulerer Fredrik, Stian og Anders med foreløpig pallplassering i Kodemakermesterskapet (men året er ikke omme enda, så mye kan skje :)).

Neste samling blir Geekend i starten av november, da blir det dobbel dose fag i 24 timer. Sannsynligvis med en dæsj moro om vi kjenner oss selv rett.