Etter flere tiår der mange brukte det objekt-orienterte programmeringsparadigmet for applikasjonsutvikling har funksjonell programmering (FP) fått en renessanse. I FP foretrekker man expressions over statements og rene funksjoner (uten side-effekter). Språk som støtter FP har ofte konstruksjoner som gjør det enklere å håndheve immutability.

For utviklere på JVM’et har Scala og Groovy i en del år tilbudt språk-konstruksjoner som gjør det mulig å gjøre funksjonell programmering, men blant mange i Kodemaker er Clojure spesielt populært.

Utenfor JVM’et er Haskell og Elm språk som har økende popularitet.

Våre anbefalinger

Learn You a Haskell for Great Good!
Anbefalt av Alf Kristian, Frode og André

Haskell er et programmeringsspråk som får større og større påvirkningskraft på andre språk. Denne boken gir en vennlig introduksjon til et språk som er ganske ganske annerledes. Man kan lese store deler av boken på nett.

Simple Made Easy
Anbefalt av Anders og Kristian

Foredraget som endret mitt syn på hvordan programvare bør utvikles. Rich Hickey gir oss i tillegg et begrepsaparat for å objektivt kunne diskutere graden av kompleksitet i kode vi skriver og verktøyer vi benytter. Jeg kan ikke anbefale dette foredraget varmere!

The Functional Database
Anbefalt av Kristian

Dette foredraget av Rich Hickey introduserer og forklarer ideene bak en funksjonell database. Hva om man distanserer seg fra tradisjonelle databaser og sier at data kun kan legges til? Betyr dette at man kan modellere data over tid? Og hva er egentlig fordelen med at data aldri endrer seg? Dette er noen av spørsmålene som blir besvart gjennom en presentasjon som utfordrer etablerte «sannheter».

The Joy of Clojure
Anbefalt av Alf Kristian

Dette er ingen intro bok om Clojure, dette er en bok for de som vil lære litt mer. I tillegg til et dypdykk i språket, lærer man om generell funksjonell programmering. Kan anbefales for alle som føler det er forbi begynnerstadiet i FP, enten det gjelder Clojure eller andre spåk.

Out of the Tar Pit
Anbefalt av Anders

Ben Moseley og Peter Marks presenterer svært overbevisende argumenter for hva som er kilden til kompleksitet i systemene vi bygger. Dersom du ikke har lest denne artikkelen de siste 3 månedene oppfordrer jeg deg på det sterkeste til å gjøre nettopp det med det samme!

Våre foredrag

På Javazone 2014, snakket Alf Kristian om Clojure sine makroer. Det ble et dypdykk inn i en av Clojure sine kraftigste features

Hovedverktøyet til programmerere er programmeringsspråket. Likevel velge vi sjeldent det beste riktige verktøyet for å løse oppgavene. Denne presentasjonen fokuserer på hvor viktig det er å velge riktig programmeringsspråk.

Clojure - JVM språket som er "multi-core ready"

En introduksjonspresentasjon om Clojure, som går igjennom språkets oppbygning og filosofi. Forklarer også hvorfor Clojure er et bedre rustet språk for fremtiden enn andre.

Våre blogginnlegg

En Clojure-funksjon til å bli glad av

Det er mye å glede seg over i Clojure: pure functions, immutability, og REPL, for å nevne noen store ting. I dag skal vi heller se på to bittesmå, men svært nyttige funksjoner.

Gjør mindre, få til mer

En liten historie om hvordan en ny feature i et open source-bibliotek ble nedskalert og samtidig mer nyttig.

Kan mindre frihet være bra?

Er det alltid bra med mer frihet? Nei, ikke når vi skriver kode. La meg forklare.

Spør oss om Funksjonell programmering

Alf Kristian

Magnus

André

Sindre

Odin

Kristian

Frode